Peter Jonk

Met zijn warme, lyrische baritonstem, zijn
passie voor zingen en gevoel voor drama
weet operazanger Peter Jonk het publiek
in vervoering te brengen.

Over Peter Jonk

Foto Peter Jonk

Peter Jonk begon zijn opleiding aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Max van Egmond en Charles van Tassel en vervolgde zijn zesjarige studie bij Udo Reinemann aan het Utrechts Conservatorium.

Na het behalen van het diploma uitvoerend musicus studeerde hij bij verschillende zangpedagogen waaronder Aafje Heynis en James McCray om zijn stem verder te ontwikkelen. Zijn natuurlijke gevoel voor drama, dat op het toneel bij de opera goed tot uiting komt, stelt Peter in staat zijn zang- en acteertalenten steeds te blijven ontplooien.

De passie voor zingen en liefde voor het toneel maken Peter Jonk tot de zanger die het publiek op verrassende wijze weet te boeien. Met zijn aangename lyrische bariton stem weet hij oratorium en opera, operette, liederen en musical op prachtige wijze te zingen en door zijn expressiviteit brengt hij het publiek in vervoering. De Hoofdstad Operette was na zijn opleiding in de periode van 1992 tot 2000 het begin van zijn carrière.

Foto Peter Jonk

Vele oratoria heeft hij gezongen waaronder de Christus partij uit de Matthäus Passion waar ook een cd opname van gemaakt is. Hij heeft zijn solistische medewerking verleend aan onder andere de Johannes Passion van JS Bach, der Schöpfung van Haydn, het Requiem van Faure, Frigyes Hidas, Verdi en de Theodora van Händel.

Peter verleende zijn medewerking aan vele operaconcerten met het Amsterdams Operakoor Euterpe in de Dominicuskerk en de Westerkerk in Amsterdam. Hij zong de rol van Gulgielmo uit de opera Cosi fan tutte bij het Onafhankelijk Toneel Rotterdam. en de rol van burgemeester in de opera der Zar und Zimmermann in het Zaantheater met het Promenade orkest.

Peter werkt sinds het jaar 2000 als freelancer bij het Koor van de Nederlandse Opera waar hij aan de mooiste producties heeft meegewerkt, zoals Turandot Der Fliegende Holländer, Francois d’Assise, Les Trois Oranges, La Juive, Carmen, Billy Budd, Jevgeni Onegin etc.

Sinds 2006 heeft Peter een eigen radio programma (LOVE Classic) bij de Lokale Omroep Volendam Edam.

In het jaar 2007 richtte hij een ensemble op, Peter Jonk & The Dutch Vocals. Sinds 2013 heeft het ensemble vaste vorm gekregen als duo Peter & Anja The Dutch Vocals,  bestaande uit de lyrische sopraan Anja Oudejans en de lyrische bariton Peter Jonk. Dit duo geeft regelmatig concerten voor restaurants, bedrijven en evenementen. Hij regisseerde in 2009 een naar zijn idee bewerkte versie van de musical Scrooge waar hij tevens de rol van Scrooge op zich nam.